Carl Malmsten
Fåtölj Häggbom klädd i tyg Linoso Sandstone från Abraham Moon & Sons.

Fåtölj Häggbom 70 år

Fåtölj Häggbom ritades av Carl Malmsten 1951, i samarbete med vännen och dåvarande länsarkitekten Sven Häggbom i Gävle. Fåtöljen är en bekvämt tillbakalutad fåtölj i klassisk öronlappsstil med kraftigt stöd för svanken, lång rygg och djup sits. Tillverkningen sker enligt hantverksmässiga principer på O.H. Sjögrens fabrik i Tranås. Fåtöljen kan erhållas med lös plymå eller med fast sits.

JUST NU ERBJUDS 15% RABATT PÅ FÅTÖLJ HÄGGBOM

I år är det 70 år sedan Carl Malmsten ritade fåtölj Häggbom och i samband med fåtöljens 70-årsjubileum lanseras ett samarbete mellan O.H. Sjögren och textilföretaget Abraham Moon & Sons.

Carl Malmsten

År 1837 grundade Abraham Moon ett textilföretag i Guiseley i västra Yorkshire. Företaget sysselsatte lokala familjer som vävde ulltyger för hand. Successivt växte företaget och kundkretsen expanderade. Nu mekaniserades också produktionen. Abraham Moons ättlingar sålde i början av 1900-talet företaget vidare till familjen Walsh. Idag, över 100 år senare, drivs företaget fortfarande av familjen Walsh.

Det är nu fjärde generationen som driver företaget vidare, precis som för O.H. Sjögren. Den höga kvaliteten på ulltygerna från Moon garanteras av en över hundra år gammal lokal och kunskapstradition samt den hantverksmässiga produktionsprocessen där ullfibrerna spinns, bearbetas till färdigt tyg och färgas. Se filmen om Abraham Moon & Sons här.

Den hantverksmässiga produktionen och det höga kvalitetsmedvetandet är värden som förenar Moon och O.H. Sjögren. Vi har i samarbete med Moon tagit fram ett urval av tyger som vi finner harmonierar väl med fåtölj Häggboms formspråk. Se alla tygerna och beställ klipprover här.

Carl Malmsten

Häggbom: “Världens skönaste fåtölj”

Fåtölj Häggbom har utsetts till världens skönaste fåtölj i en mycket smal, men innerligt utförd studie. För ett antal år sedan berättade Jerk Malmsten som är barnbarn till Carl Malmsten och tidigare ägare av Malmstensbutiken i Stockholm historien om hur farfars fåtölj – ritad 1951 för länsarkitekten Sven Häggbom i Gävle – blev ”världens bästa”.

– Vi hade besök i butiken på Standvägen av en resande affärsman från Nya Zeeland som hade i uppdrag av sin morbror att finna världens skönaste fåtölj under sina resor runt om i världen.

Affärsmannen besökte butiken fyra gånger under lika många år. Första gången provade han alla modeller innan han fastnade för Häggbom. Han noterade namnet på modellen och försvan.

Nästa gång frågade han direkt efter fåtöljen, satte sig i den och konstaterade nöjt att den fortfarande var nummer ett. Nu förklarade han också sitt beteende och det uppdrag han fått. Så tackade han för sig och försvann för att ytterligare ett år senare vara tillbaka. Även denna gång satte han sig i Häggbom med en kännares min och deklarerade: ”It’s still the best”. På väg ut förklarade han, att nu återstod endast ett fåtal butiker på listan, uppdraget var nästan slutfört.

Så slutligen, efter fyra års resande och provsittande tog han sitt beslut.

– Han kom till butiken på Strandvägen en vacker vårdag, satte sig som hastigast i Häggbom och bad sedan att få titta på tyger. Valet föll på ett grönt mönstrat tyg av hög kvalitet. En order tecknades för leverans till morbrodern på Nya Zeeland. Affärsmannen hade fullgjort sitt uppdrag, han hade funnit världens skönaste fåtölj.Häggbom Galleri

Carl Malmsten fåtölj Häggbom
Fåtölj Häggbom.
Carl Malmsten fåtölj Häggbom
Fåtölj Häggbom.
Carl Malmsten fåtölj Häggbom i skinn Rustical 93287
Fåtölj Häggbom. Tyg Rustical 93287. Fotograf Mats Lind.
Carl Malmsten fåtölj Häggbom
Fåtölj Häggbom.