Villa Strömfors

Carl Malmsten flyttar in i Villa Strömfors

Till våren kommer pampiga Villa Strömsfors att stå färdigt. Vi på O.H. Sjögren är väldigt glada över att få vara med och inreda villan med Carl Malmstens möbler. Villa Strömsfors som ligger beläget i de västgötska skogarna är en Jugendvilla byggd 1908 av brukspatron David Nylander. David som tillsammans med sin bror hade gjort sig en förmögenhet på maskintillverkning lät bygga villan i syfte att tysta omgivningens tvivel om vem som var den mest framgångsrika brukspatronen i länet. För att lyckas med detta sparade han inte på krutet utan anlitade de bästa hantverkarna som kunde uppbringas och valde det bästa av material han kunde finna. Så småningom kom han att kunna stoltsera med Sveriges största och modernaste, och i mångas ögon även vackraste Jugendvilla. Villan stoltserar med 1000 kvadratmeter fördelade på 23 rum.

Drygt 70 år och två generationer senare flyttade Nylanders sista familjemedlem ut. Husets omfattande krav på underhåll och ekonomi med uppvärming har resulterat i att den har stått obebodd sedan 80-talet.

Idag har Villa Strömsfors fått en ny ägare vars ambitioner med Villa Strömsfors siktar lika högt som David Nylander gjorde mer än 100 år tidigare. Villan genomgår nu en omfattande restaurering och renovering, där man i högsta möjlig mån försöker återuppföra villan i det skick den en gång i tiden var. Bjälklag och innerväggar byts ut, paneler och stuckatur restaureras, väggmålningar återskapas, golven slipas och detta är bara några av de saker som görs för att Villa Strömsfors att åter ska blomstra, i dubbel bemärkelse, då man även återupplivar villans omfattande trädgårdspark.

Interiörmässigt läggs stor vikt vid villans inredning, och det är här vi på O.H. Sjögren kommer in i bilden. Villa Strömsfors kommer att inredas Carl Malmstens möbler vilket vi är väldigt glada över, vackrare hem för våra möbler kan vi inte tänka oss.

Redan innan renoveringen drog igång tog vi hjälp av fototgraf Mats Lind och fotograferade möbler i huset. Genom bilderna kan ni nu följa projektets utveckling, här på vår sida eller på Villa Strömsfors egna hemsida www.villastromsfors.se.